Geld is emotie. Het kan je blij, verdrietig maar ook boos maken. Geld doet iets met je, of je dat nu wilt of niet.
Als je een rekening krijgt en het komt net even niet uit. Of het “houdt niet over” de maand duurt telkens iets te lang. Wat doe je dan? Sluit je je ogen en ga je gewoon door? Vanwege schaamte of radeloosheid? Wat zou je omgeving ervan zeggen? Natuurlijk zie je het even niet meer zitten.
Brené Brown heeft ooit een bijzonder boek geschreven over de “Kracht van Kwetsbaarheid”. Daarin stelt zij: We verwachten van onszelf en van anderen dat we elke dag de schijn ophouden en anderen laten zien hoe goed we alles voor elkaar hebben. Kwetsbaarheid durven tonen is een emotie waarbij niemand zich echt prettig bij voelt. We associëren het met onzekerheid en risico’s.”
Juist die kwetsbaarheid is de basis van alle mooie dingen in het leven zoals liefde, vertrouwen en vreugde.
Wat zegt dit over jou en geld? Het getuigt van moed en eerlijkheid naar jezelf en je omgeving om hierin je kwetsbaar op te stellen. Om toe te geven dat je iets moet veranderen, dat je moet leren omgaan met geld. Het ombuigen van je gedachten, dat geld wel vreugde brengt en een mooie toekomst. Je leert op school niet hoe je met geld omgaat (of met emoties trouwens). Je wordt op school opgeleid om zo snel mogelijk een productief onderdeel van de economie te zijn en niet als mens in de maatschappij.

Ik heb het na mijn scheiding ook moeten leren. Dat ging ook met vallen en opstaan. Ik leerde inzichten die ik nodig had om slim met mijn geld om te gaan. En nog steeds vraag ik me af “heb ik het echt nodig?” Deze zin herhaal ik als een soort affirmatie als ik een winkel in ga. Het voorkomt dat ik teveel geld uitgeef aan de verkeerde dingen.
Inzicht wat geld met je doet, is te leren.
Lees ook: